
Werken als verpleegkundige in een non-profit rustoord: liefde voor het vak, ten dienste van de ouderen
Ondanks een groeiend tekort aan verpleegkundigen en een steeds toenemende werkdruk, blijft werken in een non-profit rustoord voor velen een roeping, een job gekenmerkt door zingeving en menselijkheid. In dit artikel laten we Sonja en Caroline aan het woord die als verpleegkundige werken in een privé non-profit rustoord. Hun getuigenissen tonen de menselijke rijkdom van dit zeer bijzondere beroep, waar de dagelijks zorg voor ouderen een zinvol en zeer lonend onderdeel van hun job is.
Sonja is al tien jaar hoofdverpleegkundige in het rust- en verzorgingstehuis Nazareth te Ukkel. Ze kon vijf jaar geleden met pensioen gaan, maar koos ervoor om aan het werk te blijven: “Ik had in 2019 met pensioen kunnen gaan, maar plots brak de coronacrisis uit. Ik vond dat ik mijn collega's niet in de steek kon laten. Daarom besloot ik aan de slag te blijven en vandaag, na bijna 48 jaar in het vak, ben ik hier nog steeds. ”
Het belang van menselijk contact
Sonja koos voor een job als verpleegkundige door haar liefde voor het menselijk contact. Dit aspect is tot op vandaag haar drijfveer. “Ik ben hoofdverpleegkundige, maar ik ben de feeling met het terrein nooit verloren. Enerzijds is het belangrijk om voeling te houden met de realiteit op het terrein, om zo te begrijpen wat de collega's meemaken. Anderzijds is het menselijk contact ook mijn favoriet onderdeel van mijn job.
Haar keuze om in een rustoord te gaan werken had ook een andere bron van motivatie: “Mijn oma woonde vroeger bij ons in en ik heb altijd veel respect gehad voor ouderen. Het contact dat je hebt met de patiënten in een rustoord is veel intenser dan in een ziekenhuis”.
Het staat als een paal boven water dat het beroep sterk veranderd is sinds Sonja in 1970 begon te werken. In veel opzichten zijn dat positieve veranderingen: “Vroeger waren er heel wat 70-jarigen in de rustoorden, die de hele dag in de zetel doorbrachten. Tegenwoordig zijn de bewoners van een rustoord meestal in de 80, maar ze zijn nog steeds erg actief. We bieden hun een veel bredere waaier aan activiteiten aan, vooral dankzij onze ergotherapeuten. Onze permanente bijscholing is ook professioneler geworden. En het materiaal dat we gebruiken is veel ergonomischer dan vroeger, wat uiteraard positief is voor onze rug”.
Werken met ouderen is verrijkend en rustgevend
Caroline is nachtverpleegkundige in het rust- en verzorgingstehuis Scheutbos in Molenbeek. Nachtwerk is weer een ander facet van het beroep, met eveneens zijn voordelen.
Werken als verpleegkundige in een rustoord is anders dan werken in een ziekenhuis: “Hier krijgt 'zorgen' zijn volle betekenis. We werken op verschillende niveaus: preventie, gezondheidsvoorlichting, fysieke en ook psychologische zorg. De zorg die we verlenen is veel minder gemedicaliseerd, wat betekent dat we ons meer kunnen richten op welzijn, zorgzaamheid en troost,” zegt Caroline.
“Het nachtwerk in het rustoord laat ook toe om patiënten vanuit een ander perspectief te benaderen. We kunnen de tijd nemen om echt te luisteren en stil te staan bij hun bezorgdheden. We ontdekken sneller hun specifieke karaktereigenschappen en behoeften, zodat we er nog beter op kunnen inspelen. De relaties die ik 's nachts met mijn patiënten heb, verrijken en kalmeren me,” voegt deze verpleegkundige toe.
Het verpleegkundig werk ondersteunen
Tegenwoordig verlaten veel verpleegkundigen binnen de eerste vijf jaar de sector. Om deze trend tegen te gaan, benadrukt Caroline dat het belangrijk is om het verpleegkundig personeel de middelen te geven om het werk te doen dat ze uit passie hebben gekozen. Kwaliteit moet de grootste prioriteit blijven.
Tot slot vindt Sonja dat we ook naar elkaar moeten kunnen luisteren: “Het verpleegkundig beroep is een prachtig beroep, maar het is niet eenvoudig. Je moet naar jezelf kunnen luisteren en je eigen grenzen kunnen aangeven. Het is ook belangrijk dat je familie je werk begrijpt en je steunt als je uren moet werken die wat atypisch zijn”.
Wat is een privaat social profit rustoord?
Een privaat social profit rustoord is een instelling die beheerd wordt door een non-profitorganisatie. Het belangrijkste doel is dus niet om winst te maken, maar om kwalitatief hoogstaande en menselijke zorg te bieden met respect voor de bewoners. De financiële overschotten worden direct geherinvesteerd in de verbetering van de diensten, het welzijn van de bewoners en de arbeidsomstandigheden van het personeel.
Een privaat social profit rustoord zet zich in voor:
- De menselijke waarden, die altijd een centrale plaats innemen: solidariteit, respect voor waardigheid, inclusie en een luisterend oor: dit staat centraal in alle acties.
- Een ethisch en duurzaam beheer: de middelen worden gebruikt om de infrastructuur te verbeteren, de zorg te versterken en de teams te ondersteunen.
- Een warme en familiale sfeer: bewoners, families en personeel smeden samen sterke banden en creëren een aangename omgeving waarin iedereen zich betrokken en gerespecteerd voelt.
- Een lokale verankering en sociaal engagement: veel organisaties hebben sterke banden met de lokale gemeenschap en moedigen burgerparticipatie en inclusie aan.
- Levenskwaliteit en welzijn voor bewoners en personeel : alle aspecten van de bewoners worden in beschouwing genomen, met respect voor hun autonomie en keuzes. De zorgprofessionals, langs hun kant, kunnen werken in een klimaat van samenwerking, erkenning en voortdurende ontwikkeling.
De social profit rustoorden bieden op die manier een waardevol alternatief voor families en professionals die willen groeien in een omgeving waar de mens centraal staat.