05 mei 2025   //     Newsletter 05.2025

De krachten bundelen op het gebied van innovatie is essentieel

Brussel telt enorm veel innovatieve spelers die actief zijn in de Europese instellingen, de universiteiten, de start-ups en de biotechnologie. Ziekenhuizen spelen zeker ook een rol in dit ecosysteem. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen de H.U.B. en LifeTech Brussels, de cluster van Health Tech-bedrijven, met als doel de innovatiecultuur te bevorderen.  Maak kennis met Sacha Gougnard, sinds 1 april Deputy CEO van de H.U.B. (een groepering van het Instituut Jules Bordet, het Ziekenhuis Erasme en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola) en voordien de verantwoordelijke van de Cel “Transformatie en Innovatie” van de H.U.B.

Sacha Gougnard, biomedisch ingenieur met een passie voor ziekenhuizen, ging twee jaar geleden aan de slag bij de H.U.B als hoofd van de Cel “Transformatie en Innovatie”, met als doel een hele reeks transversale projecten op het gebied van transformatie en innovatie tot een goed einde te brengen. Aangezien de ziekenhuisgroep toen nog in zijn kinderschoenen stond, stonden er nog veel transformatieprojecten op de planning.

“De samenwerking met LifeTech Brussels bij het creëren van een innovatiecultuur binnen onze instellingen is bijzonder nuttig”, zegt Sacha Gougnard. “Het fungeert als een katalysator voor innovatie en opent op verschillende manieren tal van mogelijkheden voor ons. Ten eerste stelt het ons in staat om evenementen te organiseren waardoor de H.U.B in contact kan komen met verschillende spelers in de gezondheidszorgsector. Ten tweede laat het onze ziekenhuizen toe om op de hoogte te blijven van de technologische en bedrijfskundige ontwikkelingen in de zorgsector. Ten derde biedt het ons de mogelijkheid om deel te nemen aan concrete projecten die ziekenhuizen in contact brengen met innovatieve start-ups”.

Resultaat: kwalitatieve verbetering van de postoperatieve opvolging

Een concreet initiatief dat voortkwam uit de samenwerking tussen de H.U.B en LifeTech Brussels was een pilootproject waarbij een hulpmiddel werd getest dat gedurende vijf dagen een continue postoperatieve opvolging bood aan gehospitaliseerde patiënten met slokdarm- of pulmonaire pathologieën. “Dit project, geleid door Dr. Maarten Vander Kuylen, een thorax- en slokdarmchirurg, en de start-up RDS, had als doel de kwaliteit van de postoperatieve opvolging voor deze patiënten te verbeteren door patches te gebruiken om het aantal kabels dat op de patiënt wordt aanbracht te verminderen”, aldus Sacha Gougnard.

Vandaag is dit proefproject afgerond en de resultaten zijn bijzonder positief. Dr. Vander Kuylen en zijn team zijn vastberaden om het project permanent te implementeren, zodat het op lange termijn een vast onderdeel wordt van de patiëntenzorg.

Innovatie blijft een belangrijke uitdaging

Innovatie is één van de strategische pijlers van de H.U.B. De uitdagingen in dit domein zijn echter wel aanzienlijk. Sacha Gougnard identificeert vier grote uitdagingen:

  • De acculturatie aan innovatie: het is essentieel dat innovatie een natuurlijk onderdeel wordt van het dagelijks ziekenhuisleven. Transparantie is essentieel, zodat het terrein zelf ziet wat de voordelen zijn.
  • De financiering van innovatie in de ziekenhuissector: met het huidige verouderde financieringssysteem wordt innovatie onvoldoende gefinancierd. Als men wacht op het ideale moment om te investeren in innovatie, zal het er nooit van komen.
  • De noodzaak voor ziekenhuizen om verandering te faciliteren: veel mensen op het terrein zien innovatie als een onoverkomelijk obstakel. Het ziekenhuis moet het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden aanmoedigen.
  • Het belang van up-to-date blijven: vandaag worden veel projecten opgestart die men jaren geleden al had moeten lanceren. Deze achterstand heeft economische gevolgen, maar ook gevolgen op het vlak van imago en buy-in van het personeel.

Een bron van inspiratie voor de Brusselse ziekenhuizen

Dit samenwerkingsproject met LifeTech Brussels is een voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen een academisch ziekenhuis en een innovatieve start-up. “Het is lang niet het enige project in zijn soort, maar dit soort initiatieven worden nog te weinig ondersteund”, aldus de ziekenhuismanager. “Daarom is het absoluut noodzakelijk dat we onze inspanningen opvoeren om ervoor te zorgen dat Brussel een aantrekkelijk centrum blijft voor innovatie in de gezondheidszorg”.

Sacha Gougnard besluit: “Het is essentieel om onze aanpak inzake innovatie op ziekenhuisniveau te herzien en de krachten te bundelen binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. We kunnen bijvoorbeeld inspiratie opdoen bij buurlanden zoals Nederland, waar men onafhankelijke structuren heeft opgericht om het beheer van innovatieve oplossingen te centraliseren. Dé uitdaging is om ons traditionele kader van één ziekenhuis te overstijgen en een langetermijnvisie te ontwikkelen die verder gaat dan de grenzen van onze eigen instellingen”.