20 november 2023

Memorandum GIBBISBrussel, op jouw gezondheid!

Investeren in gezondheid: een politieke keuze

GIBBIS, de federatie van de zorginstellingen van de openbare en private socialprofit sectoren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, publiceert zijn memorandum met het oog op de verkiezingen van 2024. Ons gezondheidszorgsysteem moet het hoofd bieden aan grote uitdagingen. De bevolking wordt steeds ouder en heeft complexere en meer chronische zorg nodig. Er is een groot tekort aan personeel aan het bed van de patiënt en bovendien wordt de Belgische solidariteit ondermijnd door een moeilijke budgettaire context. Zoveel uitdagingen hebben uiteraard een impact op de overheidsfinanciering in het algemeen en op de financiering van de zorg in het bijzonder. Bijgevolg is er nood aan een grondige hervorming van de organisatie en de financiering van de gezondheidszorg. Het Memorandum van GIBBIS is een solide en doordachte roadmap voor de toekomst van de gezondheidszorg in België. GIBBIS doet voorstellen om antwoorden te vinden op cruciale vragen zoals de toegang tot kwaliteitsvolle zorg, de beschikbaarheid van het zorgpersoneel, de financiële duurzaamheid en het rekening houden met de maatschappelijke doelstellingen inzake duurzaamheid.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bekleedt een centrale positie in een performant Belgisch gezondheidszorgsysteem. Niet alleen als hoofdstad van België, maar ook als hoofdstad van Europa speelt het een belangrijke rol en heeft het een bijzondere aantrekkingskracht. Er mag niet worden vergeten dat meer dan 36% van de patiënten die in Brussel worden verzorgd, afkomstig zijn uit Vlaanderen of Wallonië of personen zijn die de Belgische nationaliteit niet hebben of behoren tot de meest kwetsbaren van onze bevolking: daklozen, asielzoekers, mensen zonder papieren. 

Hoewel de socioculturele en demografische diversiteit van de Brusselse bevolking een niet te onderschatten troef is, roept ze ontegensprekelijk ook aandachtspunten op waar we niet stilzwijgend aan voorbij kunnen gaan. Hoe kunnen we burgers die samen meer dan honderd verschillende talen spreken beter bijstaan? Hoe kunnen we de zorgcontinuïteit garanderen voor mensen die alleen wonen of geen woning hebben? Hoe moet de zorg worden betaald voor mensen die in armoede leven?  Brussel staat ook voor andere specifieke uitdagingen. Hoe vind je het nodige personeel als wonen in Brussel steeds duurder wordt en mobiliteit een obstakel wordt om er te werken? Ten slotte maakt de institutionele complexiteit het er niet eenvoudiger op om oplossingen te vinden.   

In de aanloop naar de volgende verkiezingen willen de Brusselse zorginstellingen hun ambitie duidelijk maken: tegen 2035  willen ze tot de meest performante instellingen van Europa behoren en als zodanig gezien worden door de burger, op het vlak van innovatie, kwaliteit, efficiëntie, praktische en financiële toegankelijkheid en duurzaamheid van de zorg en het gezondheidszorgsysteem. Kortom, instellingen waar de burger centraal staat. 

De drie hoofdassen en de transversale as van het memorandum onderbouwen deze ambitie:

  1. Het verzekeren van een eenvoudige toegang tot passende, kwaliteitsvolle zorg
  2. Het zorgen voor voldoende zorgpersoneel dat tevreden is en gewaardeerd wordt
  3. Het waarborgen van een financieringsmechanisme dat duurzaam, betaalbaar en flexibel is
  4. Het beantwoorden aan de maatschappelijke doelstellingen inzake duurzaamheid

Voor elk van deze assen stelt GIBBIS concrete voorstellen voor, gedragen door al onze leden, om de huidige uitdagingen aan te gaan en om te bouwen aan een betere toekomst voor de gezondheidszorgsector in Brussel.

Het Memorandum van GIBBIS toont ons sterk engagement voor de toekomst van de Belgische en Brusselse gezondheidszorg. Met een ambitieuze visie en concrete oplossingen willen we van Brussel één van de Europese leiders maken op het vlak van innovatie, toegankelijkheid en duurzaamheid in de gezondheidszorg. Samen, met alle spelers in de gezondheidszorgsector en met een sterk engagement van het politieke niveau, kunnen we bouwen aan een sterkere en meer veerkrachtige toekomst voor de gezondheid van iedereen, in België en in Brussel.”, aldus Karel Van De Sompel, Algemeen directeur van GIBBIS.

GIBBIS blijft ter beschikking om verder uit te wisselen over zijn voorstellen.


Persbericht Foto 1

U kunt het volledige memorandum van GIBBIS en de samenvatting ervan raadplegen via de links hieronder.

Om het volledige memorandum van GIBBIS te lezen

Om de samenvatting van het memorandum van GIBBIS te lezen

Contact pers:

Ariane van de Werve
T +32 486 17 33 26
ariane.vandewerve@GIBBIS.be