16 oktober 2023

Het gezondheidszorgbudget 2024

Reactie van GIBBIS

Maandag heeft de Algemene Raad op voorstel van de federale Regering de begroting voor 2024 goedgekeurd. GIBBIS, de federatie van Brusselse zorginstellingen, verwelkomt de inspanningen die geleverd worden om het personeel in de gezondheidszorg te ondersteunen, maar betreurt dat er zo weinig middelen worden toegekend aan de ziekenhuizen, ondanks de precaire situatie waarin ze zich bevinden.

GIBBIS steunt de prioriteit die wordt gegeven aan het welzijn en het respect van het verplegend personeel, in het bijzonder via de maatregelen voor administratieve en logistieke ondersteuning en meer opleiding en begeleiding van het verplegend personeel. GIBBIS vraagt echter om deze middelen vanaf 2025 structureel te maken en de financiering aan te vullen om minstens een halftijdse administratief of logistiek ondersteunend personeel per zorgeenheid te verzekeren.

Tegelijkertijd begrijpt GIBBIS, gezien de precaire financiële gezondheid van de ziekenhuizen*, niet dat er in 2024 geen extra ondersteuning is om stijgende kosten, zoals energie en loonindexatie, op te vangen.

"Er is onvoldoende gehoor gegeven aan de vragen van de ziekenhuizen. De prioriteiten voor de volgende begrotingsdiscussies moeten ongetwijfeld liggen bij het ondersteunen van de financiële gezondheid van de ziekenhuizen en het toekennen van specifieke budgetten om de aantrekkelijkheid van de sector voor zorgpersoneel te verhogen, voor de strijd tegen cybercriminaliteit en voor de financiering van de statutaire pensioenen", benadrukt Dieter Goemaere, GIBBIS Directeur Ziekenhuizen.

* Zie ons persbericht van 04/10/2023: "60% van de Brusselse ziekenhuizen in het rood".

https://gibbis.be/nl/alle-nieuws/item/5061-persbericht-16


Contact pers:
Ariane van de Werve
+32 486 17 33 26
ariane.vandewerve@GIBBIS.be


pdfHet persbericht downloaden